1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пчелари: Фалшив мед залива търговската мрежа в цялата страна

Пчелари: Фалшив мед залива търговската мрежа в цялата страна

Ниската цена е един от основните показатели

Фалшив мед залива търговската мрежа в цялата страна, предупреждават пчелари. Потребителите често не обръщат внимание на  малките  букви на етикетите, които  информират за 90% съдържание на  глюкоза. Ниската  цена  е един от основните  показатели на фалшивия  мед, пише agronews.bg.

Всяка  година  от страната  ни се  изнасят около 5000 тона  мед. Въпреки  това, България   внася още  по-големи  количества  от страни извън Европейския съюз, като  Китай и Аржентина. Пчеларите  са категорични, че вносният мед е фалшив и качествата  му не  съответстват на  истинския.

Фалшификатът съдържа захарен сироп с добавени  ароматизатори  и оцветители.  Той се центрофугира през фини дюзи, при което се загубват почти  всички полезни свойства. Подобни фалшиви продукти могат да  заблудят хората, решили да използват здравословния продукт.
 
Пчеларите съветват да не се доверяваме изцяло на примамливите етикети. Внимателното четене  на малките букви може да ни спаси от покупка на фалшив продукт, който няма да ни навреди, но не е и полезен за здравето ни. За разлика от  фалшивия мед, естественият без специална преработка, съдържа дребни примеси и различни природни съставки, които предизвикват захаросване, предупреждават още пчелари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.