1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Перспективите за поевтиняване на храните през 2012-та остават благоприятни

Перспективите за поевтиняване на храните през 2012-та остават благоприятни

Това обявиха от Световната банка в комюнике

Световната банка съобщи, че високите цени на храните през т.г. вероятно ще се понижат в резултат на забавянето на световната икономика. Тя обаче предупреди, че петролът и лошите метеорологични условия може да изстрелят цените обратно нагоре.

"Перспективите за поевтиняване на храните през 2012-та остават благоприятни поради по-слабото потребителско търсене в резултат на забавеното възстановяване на световната икономика и очаквания спад на цените на горивата и суровия петрол", обявиха от СБ в комюнике. Кредиторът освен това отбеляза, че средните цени на храните през 2011-та са били с 24% по-високи спрямо тези през 2010, въпреки спада с 8% през четвъртото тримесечие.

"Най-лошите увеличения на цените са може би история, но трябва да останем бдителни", подчерта Отавиано Кануто – директор на отдела за намаляване на бедността и икономическо управление. "Цените на определени храни остават опасно високи в голям брой страни, което остава милиони хора гладни и недохранени. Правителствата трябва да вземат мерки и да помагат на народите си да се справят", завърши Кануто, цитиран от АФП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.