1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потвърден е първият случай на зараза с ешерихия коли в Чехия

Потвърден е първият случай на зараза с ешерихия коли в Чехия

Земеделският министър Иван Фукса не изключи случаят с бактерията да се окаже терористичен удар, ако заразата е станала умишлено

Потвърден е първият случай на зараза с ешерихия коли в Чехия. Става дума за американска гражданка, която е била в Северна Германия. Резултатите от тестовете на чешки гражданин от Южна Моравия обаче не показаха наличие на опасната бактерия, предаде БНР.

Американската туристка е пристигнала в Чехия на 27 май от северна Германия. Пред лекарите е споделила, че в Германия е консумирала зеленчукова салата. Чехът е пътувал в командировка до Германия, бил е и в Белгия. Миналата седмица при него се проявяват първите симптоми на инфекцията, но без клинични усложнения. Пенсионерка е била приета във Факултетната болница в град Храдец Кралове. Възрастната жена обаче е консумирала зеленчуци, закупени в чешки магазин.

Преди дни Държавната земеделска инспекция обяви, че в следващите две седмици ще бъдат проверявани различни видове зеленчуци внос от чужбина, както и чешко производство.

Земеделският министър Иван Фукса не изключи случаят с бактерията да се окаже терористичен удар, ако заразата е станала умишлено. Министърът допусна тази хипотеза в интервю за обществената телевизия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.