1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повече от 300 случая на салмонелоза в 16 държави

Повече от 300 случая на салмонелоза в 16 държави

Експертите смятат, че заболяването е причинено от пилешко месо, използвано най-вече в заведения за бързо хранене

От началото на годината до 24 октомври в 15 европейски държави и Съединените щати са регистрирани 335 случая на салмонелоза, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на болестите. Експертите смятат, че заболяването е причинено от пилешко месо, използвано най-вече в заведения за бързо хранене.
 
Съвместно проучване на Центъра и на Агенцията за безопасност на храните стига до заключението, че става дума за три различни щама на бактерията Salmonela enteritidis ST11. Предполага се, че заболяването ще продължи да се разпространява, тъй като в пилешко месо, продавано в търговската мрежа редовно се откриват бактерии. 
Обратното проследяване на случаите показва, че месото идва от седем преработвателни предприятия в Полша и едно в Австрия. При проверки в производствените цехове властите обаче не са открили микробиологично замърсяване.
В повечето случаи заболяването е протекло леко, но девет души от три европейски държави са постъпили в болница, а в Австрия един пациент е починал вследствие на инфекцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.