1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повече от 360 пестицида в храните ни ще контролира лаборатория в Пловдив

Повече от 360 пестицида в храните ни ще контролира лаборатория в Пловдив

Ще могат да се откриват също остатъци от нитрати и тежки метали в плодовете, зеленчуците и зърнените храни

Повече от 360 остатъци от пестициди в храните у нас ще може да открива представителство на частна белгийска лаборатория с европейска акредитация. Лабораторията ще подпомага на първо място българските износители, които предлагат продукцията си в Западна Европа, където изискванията за остатъци от пестициди са много високи, обяви днес генералният мениджър на компанията за Белгия и България Карин Деклерк предаде vesti.bg.

"Ще помагаме и на производителите, което ще доведе до положителен ефект за защитата на храните на вътрешния пазар. Ще работим също така с търговските вериги, контролните органи, асоциациите на производителите и преработвателните предприятия", добави Деклерк. Лабораторията се намира в Пловдив и в момента се подготвя за акредитация по стандарта ISO 17025.

Пробите се изпращат безплатно за анализ в Белгия, като резултатите са готови за около пет дни в зависимост от вида на анализа. Българското звено ще използва същите три метода на анализ, които се практикуват и в Белгия, уточни Костадин Паев, ИТ мениджър в българският клон на компанията. По думите му ще могат да се откриват също остатъци от нитрати и тежки метали в плодовете, зеленчуците и зърнените храни, както и пестициди в почвата. От септември, когато ще бъде получена акредитацията, изследванията ще се правят у нас, а процедурата ще отнема между един и три дни.

Капацитетът на лабораторията ще позволява  да се извършват между 3 и 5 хил. анализа годишно, което значи между 30 и 50 анализа дневно. Цената ще варира между 150 и 200 евро, в зависимост от използваните методи. Държавните лаборатории, които работят в момента, откриват едва 60-70 пестициди, което е изключително малък брой, докато ние имаме капацитета за над 360, похвали се Паев. Деклерк уточни, че лабораторията не е контролен орган, а предлага частна услуга, която ще позволява на производители, износители и контролни органи да проверяват определи храни. Тя изрази съжаление, че когато храните в България излязат на пазара, не се правят повторни анализи за пестициди и нитрати. Дано държавата вземе мерки това да се случи по-скоро, защото ползата ще е за крайния потребител, надява се Деклерк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.