1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През февруари цените на голяма част от хранителните стоки продължават плавно да падат

През февруари цените на голяма част от хранителните стоки продължават плавно да падат

Снимка:

Най-голям спад на месечна база има при цената на яйцата

Тенденцията при движението на цените на хранителните стоки от началото на годината показва трайно успокояване на пазара, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, която наблюдава цените на едро. По данни на комисията през февруари цените на голяма част от стоките продължават плавно да падат. На годишна база повечето храни са по-скъпи в сравнение с февруари 2012 г.

Най-голям спад на месечна база има при цената на яйцата, като поевтиняването спрямо предходния месец е около 8%. Запазва се плавният низходящи тренд при движението на цената на захарта, като през февруари спрямо януари тя е паднала с още 2%. В първите седмици на януари имаше известно поскъпване на слънчогледовото олио, но още от края на месеца цената започна плавно да пада и през февруари стойностите са с около 2% по-ниски спрямо януари, посочват от комисията. Поскъпване на месечна база с около 2% има при фасула, брашното, млечните произведения, пилешкото. Специално при брашното се наблюдава поскъпване от последната седмица на февруари.

Цената на свинското месо остава без промяна спрямо януари, а цените на плодовете и зеленчуците следват типичните сезонни тенденции като ръст на месечна база има при оранжерийните краставици (10%) и зелето. При оранжерийните домати има спад спрямо предходния месец с около 7%, при ябълките с около 6% и при останалите плодове и зеленчуци с около 2.5%.

Спрямо същия месец на миналата година цените на голяма част от хранителните стоки обаче са по-високи. Причина за това по оценка на комисията е нетипичното им поскъпване в средата на лятото, в резултат на което традиционното есенно-зимно покачване на цените тръгна от значително по-висока база. По този начин в края на декември бяха достигнати пикови стойности на Индекса на тържищните цени. И така спрямо февруари миналата година най-голямо поскъпване на едро се отчита при картофите – с 59 на сто, лимоните – с 38.8 на сто, и брашното – с 16.3 процента. Свинското и пилешкото месо, както и фасулът се продават с 18 на сто по-скъпо от миналия февруари.

Спрямо година по-рано най-много поевтинял е чесънът – с 24.8 на сто, следван от зелето – с 22 процента, оризът – 10.2 на сто, яйцата - с 8.3 на сто, бананите – с 6 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.