За търговците най-важна е продължителната съхраняемост на плодовете
През последните години са създадени сортове домати, които съчетават, както много добри вкусови, така и пазарни и хранителни качества, каза в интервю за агенция „Фокус” проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика, БАН, която работи в областта на генетиката и генетичното подобряване на доматите.
„През последните години все по-често българите се оплакват, че по пазарите се предлагат безвкусни, „гумени” домати. Те си спомнят за отминали времена, когато консумирахме чудесните плодове на българските домати и си задават и въпроса какви са причините за това и защо изчезнаха чудесните български домати”, обясни проф. Атанасова.
Според нея безспорно тези твърдения са основателни и причините са добре известни на специалистите. Доматът е търговски продукт и той трябва да едновременно да задоволява изискванията на производители, търговци и консуматори, като за всяка една от трите групи тези изисквания са коренно различни. Най-важните качества за производителите са високи и стабилни добиви и по-продължително запазване на търговския вид на плодовете в случай, че закупуването на продукцията се забави. За търговците най-важното качество е продължителната съхраняемост на плодовете. Консуматорите се интересуват преди всичко от вкусовите качества и консистенцията на плодовете, а през последните години и от техните хранителни качества – съдържание на витамин С, ликопен и т.н., каза тя.
За да удовлетвори едновременно изискванията на производители, търговци и консуматори, един сорт домати трябва да съчетава минимум няколко десетки генетично обусловени качества, като болшинството от тях са резултат от действието и взаимодействията на значителен брой гени. Съчетаването на такъв голям брой стопански важни качества в един сорт е труден процес, изискващ дългогодишен труд и творчески умения, които не винаги се увенчават с успех.
Въпреки това, през последните години са създадени сортове, които съчетават много добри вкусови, пазарни и хранителни качества. Такива сортове са създадени и в България в Института по физиология на растенията и генетика, от български селекционни фирми и др. Понякога оцветената в бяло вътрешна част на доматите, която влошава техния вкус, често не е по вина на самия сорт – тя може да се дължи на неблагоприятен ефект на външните условия, като например прекалено високи дневни температури и относително ниски температури през нощта, обясни специалистът.