За десет месеца са съставени над 250 акта
До 13 януари ще продължат проверките на хранителни продукти, извършвани от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Основно се инспектират търговски обекти и заведения за обществено хранене, съобщи д-р Розалина Брайкова.
Следи се за условията на съхранение на продуктите, срокове и документи за произхода им, регистрацията на обектите съгласно закона за храните, спазване на различните процедури по HAССP, системата за самоконтрол. Част от проверките се извършват съвместно със служители на Областната дирекция на МВР. В зависимост от нарушенията ще се налагат глоби от 250 до 2 500 лева на физически и юридически лица.
От създаването си през март 2011 г., Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич е съставила над 250 акта във връзка с контрола на храните. Най-често констатираните нарушения са свързани с неспазване на изискванията за сгради и оборудване на обектите, лоша текуща хигиена, изтекъл срок на годност на предлаганите храни, липса на етикировка и лична здравна документация. В национален мащаб са съставени над 3500 акта и издадени над 10 хиляди предписания. В резултат на проверките у нас са затворени 352 обекта.