1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 8,6% е поевтиняло пилешкото в Хасково за седмица

С 8,6% е поевтиняло пилешкото в Хасково за седмица

Незначително повишение в цената на едро


През изминалата седмица предлагането на замразено пиле на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 3,78 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Благоевград). В дванадесет от областите на страната се отчита покачване на цените на едро на продукта с между 0,2% (Бургас и Разград) и 4,5% (Добрич) на седмична база. Намаление на стойностите се регистрира в три области, най-значително в Хасково (с 8,6%), а най-слабо - в Кърджали (с 1%). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се повишава с 0,5% спрямо предходната седмица до 4,15 лв./кг.В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в границите от 4,00 лв./кг (Варна) до 5,15 лв./кг (Разград), като в повечето области остават на нивата от предходния седмичен период. Само в три от областните центрове се наблюдава седмично изменение на цените на дребно в ГТВ. В Благоевград и Варна те се понижават съответно с 2,1 и 11,1%, а в София се отчита незначително покачване – с 0,2%. Средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ е 4,78 лв./кг, с 0,4% по-ниска на седмична база.
През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,63 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,04 лв./кг в Хасково до 1,17 лв./кг в Силистра. Само във Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, с 0,33 лв./кг.
За поредна седмица средната цена на дребно на замразено пиле за страната в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 5,03 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се задържат в границите от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените. Във Видин и Шумен е налице понижение, съответно с 1 и 0,6%, а в Добрич – повишение с 1%.
Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,88 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,55 лв./кг), а най-малка – в Добрич (0,35 лв./кг).
През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 5,2% по-високи от тези в големите супермаркети. 
Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,63 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите са в диапазона от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,85 лв./кг (Смолян). Изменение на цените на тържищата спрямо предходната седмица се регистрира само в две области - покачване с 1,1% в Добрич и понижение с 8,6% в София. Предлагането на охладеното пиле в ГТВ е на цени от 4,38 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Разград, Силистра, Смолян и Търговище). В четиринадесет области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 1 – 11,7%, най-значително в Разград, Силистра и Търговище. Същевременно, във Варна и Велико Търново е налице поевтиняване на продукта, съответно с 12,4 и 2%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ГТВ се покачва с 2,3% на седмична база до 4,95 лв./кг.
    През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,32 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Във Варна средната цена на продукта в ГТВ е по-ниска от тази на едро с 0,30 лв./кг.
В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле остават в границите от 4,70 лв./кг (Варна и Сливен) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). Единствено в Шумен продуктът поевтинява спрямо предходната седмица, с 1,6%. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се запазва на нивото от предходната седмица – 5,08 лв./кг. 
Цените на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро. За поредна седмица най-значителна разлика между двата типа цени се наблюдава в Габрово и Ловеч (0,77 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,03 лв./кг).
Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези в ДТО с 2,6%. 

 

Етикети пилешк, месо, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.