1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще се лиши ли Италия от конското месо

Ще се лиши ли Италия от конското месо

Има голяма вероятност парламентът да одобри предложението за забрана на конското

Италия е на път да се лиши от един от най-популярните си деликатеси – конското месо, пише в. "Дейли телеграф" цитиран от dnevnik.bg. Според Световната организация по прехраната ежегодно в Италия под ножа падат 213 000 коня, а консумираното конско месо се равнява на около 48 000 метрични тона. Голяма част от конете за консумация се внасят в Италия от Полша и други страни от Източна Европа. Блюдата от конско са особено популярни сред младите поради високото си съдържание на желязо.

Има голяма вероятност парламентът да одобри предложението за забрана на конското, зад което стоят политици от всички представени в законодателния орган партии. Според Франческа Мартини, зам.-министър в здравното ведомство на страната и член на управляващата десноцентристка коалиция, представила проектозакона, "достойнството на конете трябва да бъде уважавано".

Документът вече е в комисията по култура и се радва на подкрепата и на опозиционните депутати от левицата. По думите на министъра на селското стопанство Лука Зая "конете не трябва да бъдат ядени, с тях трябва да се отнасяме като с котките и кучетата". Позицията му обаче ядоса жителите на неговата родна област Венето, в която са разположени Венеция и Верона и където конското е популярен деликатес и се ползва за много блюда – типичната за Верона яхния pastissada, сервирана топла и студена, съчетанието от месо и мас pezzetti di cavallo, надениците salsiccia di equino и особено широко консумираните sfilacci, тънки ивички конско месо. По данни на здравното министерство годишно всеки италианец изяжда по около килограм конско месо.

Твърди се, че консумацията на конско е традиция на Ботуша от времето на Римската империя. През средните векова папа Григорий III окачествява яденето на конско като "отвратително", но призивите му за забрана не срещат разбиране сред гладните селяни. През 1928 г. фашисткото правителство на Бенито Мусолини приема закон, според който само специализирани конски кланици могат да продават конско месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.