1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,14 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,14 лв./литър

Предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 1,95 лв./литър (Хасково) до 2,60 лв./литър (Варна

През периода 15 – 22 януари 2014 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната са без съществена промяна спрямо предходната седмица.

За наблюдавания период предлагането на рафинирано слънчогледово олио на тържищата е в ценовия диапазон от 1,95 лв./литър (Хасково) до 2,60 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни ценови изменения, в границите от -4,8% (Бургас) до +5,6% (Велико Търново). Средната цена на едро на продукта за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,14 лв./литър.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 0,4% на седмична база, до 2,58 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува на цени от 2,35 лв./литър (Шумен) до 2,91 лв./литър (Перник). Седмично поскъпване на продукта в рамките на 1,2 - 2,1% се регистрира в ГТВ в три от областните центрове, най-чувствително в Добрич. Поевтиняване на слънчогледовото олио е налице в областите Благоевград и София, със 7,6%.

При средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) се отчита леко повишение спрямо предходната седмица – с 0,4% до 2,66 лв./литър. Предлагането на олио в по-малките магазини е в ценовия интервал от 2,35 лв./литър (София и Шумен) до 3,19 лв./литър (Смолян). В четири области олиото се предлага на по-високи цени в сравнение с предходната седмица, в рамките на 0,8% (Благоевград) – 3,8% (Сливен и Ямбол). В областите Варна и София цените на дребно в ДТО отбелязват седмично понижение, съответно с 1,6% и 5,2%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и през тази седмица разликата е най-голяма в Смолян (0,55 лв./литър). В седем области цените на олиото в ДТО са с до 0,10 лв./литър (Варна) по-ниски от тези в големите супермаркети.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран в Сливен за ГТВ - 0,62 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 0,99 лв./литър. През тази седмица в област Варна цените на дребно на слънчогледовото олио както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,11 лв./литър и 0,21 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.