1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,79 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,79 лв./литър

По области цените на продукта варират от 2,47 лв./литър (Хасково) до 3,00 лв./литър (Варна)

През периода 9 - 16 януари 2013 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществено изменение спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение е 2,79 лв./литър, с 0,4% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области цените на продукта варират от 2,47 лв./литър (Хасково) до 3,00 лв./литър (Варна). В осем от областите се отчита седмично увеличение на цените в рамките на 0,4% (Враца и Сливен) – 5,4% (Благоевград). В други седем области продуктът поевтинява с между 0,3% (Бургас) и 2,4% (Силистра).

В големите търговски вериги (ГТВ) продукта се предлага на цени от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,22 лв./литър (София). В преобладаваща част от страната цените запазват нивата си от предходната седмица. Само в четири области големите супермаркети предлагат олиото на по-високи цени спрямо предходната седмица – Благоевград и Кюстендил (с 1,7%), Разград (с 2,7%), Русе (с 3,3%). В резултат, средната стойност за страната бележи незначително повишение (с 0,3%) спрямо предходната седмица до 3,05 лв./литър.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в другите търговки обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходния седмичен период - 3,24 лв./литър. По области стойностите варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). Седмично намаление на цените на дребно в ДТО в рамките на 0,3 – 1,6% е регистрирано в седем областни центъра, най-чувствително в Шумен.

Цените на рафинираното олио в малките търговски обекти са средно с 0,19 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като в област Монтана и Хасково тази разлика достига до 0,30 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,55 лв./литър и във Враца за по-малките магазини - - 0,79 лв./литър. В област Варна цените на дребно в ГТВ са с 0,07 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.