1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават без промяна спрямо предходния седмичен период

Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават без промяна спрямо предходния седмичен период

Снимка:

На тържищата в страната продуктът се търгува в ценовия интервал от 0,16 лв./бр. до 0,22 лв./бр.

През анализирания период (13 – 20 ноември 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на яйцата за страната остават без промяна спрямо предходния седмичен период.

Средната цена на едро на яйца - размер М за страната се задържа на ниво от 0,19 лв./бр. На тържищата в страната продуктът се търгува в ценовия интервал от 0,16 лв./бр. до 0,22 лв./бр., като най-ниската стойност е отчетена във Велико Търново и Русе, а най-високата – във Варна. Леко седмично поевтиняване на яйцата от този размер се отчита в областите Варна, Добрич и Ямбол – с 0,01 лв./бр., а поскъпване също с 0,01 лв./бр. – във Велико Търново.   

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйца размер – M и размер - L в големите търговски вериги (ГТВ) се запазват на нивата от предходния седмичен период, съответно 0,25 лв./бр. и 0,29 лв./бр.

В големите супермаркети цените на яйца - размер М се движат в интервала от 0,23 лв./бр. до 0,27 лв./бр. Седмично понижение на цените с 0,01 лв./бр. се наблюдава в седем области. В други четири е отчетено поскъпване - с 0,01 лв./бр. във Варна, Пловдив и Шумен и с 0,02 лв./бр. в Добрич.

По области, цените на дребно на яйца – размер L в ГТВ са в границите от 0,25 лв./бр. (Кърджали, Хасково и Шумен) до 0,32 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Изменения на цените се наблюдават в пет области – понижение с 0,01 лв./бр. в Силистра, Сливен и Ямбол и повишение с 0,01 лв./бр. във Варна и с 0,03 лв./бр. в Пловдив.

През изминалата седмица средната цена на дребно на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) остава 0,23 лв./бр. По области, яйцата от този размер се търгуват в диапазона от 0,19 лв./бр. (Добрич) до 0,26 лв./бр. (Сливен и Ямбол), като в преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на цените спрямо предходния седмичен период. Само в три области се наблюдават седмични колебания в двете посоки – понижение с 0,01 лв./бр. в Шумен и повишение също с 0,01 лв./бр. в Пазарджик и Силистра.

В по-малките магазини яйцата - размер L се предлагат на цени от 0,21 лв./бр. (Русе) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). Спрямо предходната седмица, леко поевтиняване на яйцата от този размер е налице в ДТО в Перник и София (с 0,01 лв./бр.), а слабо поскъпване - в Силистра (с 0,01 лв./бр.). Средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,24 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца в големите супермаркети и при двата размера - М и L са по-високи от тези в другите търговски обекти, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,05 лв./бр. Разликата в тази посока е най-висока в Русе - 0,06 лв./бр. при размер М и 0,10 лв./бр. при размер L. В областите Сливен и Ямбол цените на яйцата и от двата размера в по-малките магазини са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в ГТВ.

През анализирания период маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,06 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО, като достига съответно до 0,11 лв./бр. във Велико Търново и 0,09 лв./бр. в Ямбол. Изключение е област Варна, където цените на дребно в по-малките магазини са с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.