1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. СЗО настоява за по-високи акцизи на алкохола

СЗО настоява за по-високи акцизи на алкохола

Налози, които вдигат цената на алкохола с 50% ще помогнат в рамките на 50 години да се избегнат 21 милиона смъртни случаи

Повече от 10 милиона души умират всяка година вследствие консумацията на алкохол или заради нездравословно хранене, твърди Световната здравна организация в нов доклад, публикуван в Женева. Затова тя настоява за вдигане на акцизите върху алкохолните напитки и за въвеждане на данък върху подсладените напитки.
 
В документа се казва, че при най-масовите марки бира средният акциз в света е 17,2%, а при спиртните напитки с най-голям пазарен дял е 26,5 на сто, което според СЗО е прекалено малко. Налози, които вдигат цената на алкохола с 50% ще помогнат в рамките на 50 години да се избегнат 21 милиона смъртни случаи, смята организацията. В същото време държавите ще увеличат данъчните си приходи с повече от 17 билиона долара.
 
По данни на Здравната организация 148 държави имат акцизи върху алкохола, като в най-малко 22 от тях, предимно в Европа, виното прави изключение. Експертите са убедени, че вдигането на акциза ще доведе до намаляване на консумацията. Това ще предотврати смъртни случаи и телесни повреди в автомобилния транспорт и ще намали риска от ракови и сърдечни заболявания, както и от диабет. Освен това по-високите данъци ще стимулират производителите да правят по-здравословни продукти.
В наскоро проведена от СЗО анкета със 7000 участници от Колумбия, Индия, Йордания, Танзания и Съединените щати 64% от запитаните одобриха вдигането на акцизите, ако това ще доведе намаляването на смъртните случаи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.