Тревожно е положението в Молдова
Резултатите от анализ за безопасността на храните представи Световната здравна организация. Изследванията обхващат страни от Балканския регион.
От над 10 хиляди проби на храни, анализирани в Черна гора през 2014 г., около 11.5% са били некачествени. По данни на черногорския Център за контрол и превенция на болестите са разкрити 765 случая на заразни чревни заболявания, свързани с храни, съдържащи микробиологични агенти. Броят на регистрираните случаи на салмонела през 2014 г. е бил 220. Според експертите това е не само местен проблем, той може лесно да се пренесе извън границите на страната и да се превърне в международен.
Тревожно е положението в Молдова, където всяка година се регистрират над 10 000 случая на заболявания, причинени от некачествени храни. Основните фактори за разпространението на хранителни заболявания в страната са свързани с продажбата на храни на нерегламентирани места; нарушения на безопасността в процеса на обработка и пренебрегнати хигиенни норми при съхранение. Експертите от Световната здравна организация съветват Молдова да въведе национални разпоредби за безопасност на храните в съответствие с международните стандарти.
Министерството на здравеопазването на Македония планира да подобри здравните услуги. В Турция правителствените служби анализират предизвикателствата и възможностите, свързани с безопасността на храните, разработва се единна платформа за сигурност в тази област.