1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тиквата - калорична, но полезна

Тиквата - калорична, но полезна

Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото

Печени, варени, сложени като плънка в баницата – тиквите са вкусен и подходящ за всеки плод. Но малко от нас знаят доколко и за какво точно тиквата е полезна. Предлагаме ви няколко причини, които може би не знаете:

Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена – едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, и то почти без мазнини. Затова тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела. Разбира се, ако я сложите в баницата, ще увеличите многократно калориите, но дори и така те ще са по-малко отколкото в повечето десерти.

Бета-каротинът придава оранжевия цвят на тиквата, на който тя е много богата. Той е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Бета-каротинът подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Поради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите.

Тиквата е и богат източник на витамин С и калий, които предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане.

Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквеното семе също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че те подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата, защото екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.