1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на хляба – опит за обуздаване

Цената на хляба – опит за обуздаване

Снимка:

На политиците им кажи „хляб“ и гледай сеир

„При мен хлябът струваше един лев, при вас – 2,50“, чухме как Бойко Борисов напада управляващите. Добър пиар, защото хлябът не е просто стока, а „социална“, както учените глави го определят. Той е символ – въобще за богатството на трапезата ни. Обаче бившият премиер щеше да бъде по-убедителен, ако не хвърляше просто един факт, безспорен при това. Трябваше да продължи: защо хлябът поскъпна с 50%, за има – няма два месеца. Кои са обективните причини за това, къде управляващите стъпиха накриво. Не звучи сериозно и оправданието – в цяла Европа хлябът е далеч по-скъп, отколкото българския. Той там отдавна си е по-скъп, но и заплатите не са като нашенските. Въобще на политиците им кажи „хляб“ и гледай сеир. Започват едни етюди, като във ВИТИЗ. Земеделският министър не се стърпя и заяви, че имало спекула, затова насъщният поскъпнал. Тук пък икономистите скачат и напомнят, че няма такова животно като „спекула“ в една пазарна икономика. Има търсене – предлагане и толкоз! Ако се има предвид картел на производителите на хляб, това е друга работа, обаче смешна. При толкова пекарни, заводи и т.н. трудничко става заверата. Има обаче Комисия за защита на конкуренцията, тя е редно да си каже тежката дума.

Икономистите от БАН – как седят нещата според тях? Дават пример с най-масовия хляб у нас - тип „Добруджа“. 45 % от неговата себестойност се пада на брашното, 25 % - на енергия, електричество или газ, дърва и т.н. 35 % държат разходите за труд. Брашното? Поскъпва ли то? Ами щом пшеницата към 1 март 2022 г. на регионалните борси е поскъпнала с 230 %? Минаваме към енергията – повечето пекарни са на газ. Той поскъпнал за същия период цели три пъти! По-големи разходи за труд едва ли се правят – нали мирише на безработица. Разбира се, че тези цифри сочат едно – хлябът, макар и драстично поскъпнал, не следва бомбастичните цени на газа и брашното. Защото, както ни се обяснява, хлебарите работели все още и с миналогодишно, по-евтино брашно. Така или иначе, вече официално ни подготвят за ново поскъпване. С 25 %, дори земеделският министър го прогнозира. Особено, ако много зависело от ищаха на зърнопроизводителите за печалби. Той ищахът на родните фермери може да е ненаситен, обаче и световните пазари не си поплюват. Войната пощури борсовите цени на пшеницата, а България е част от световния пазар. Газът е виновен за всичко или по-простичко казано, политически – Путин е виновен.

Прав е обаче министърът. Пшеницата от новата реколта, според анализаторите, щяла да стартира с 20 % по-висока цена в сравнение с м.г. Така че, грехота е да се хвърля хляб, да се хранят животните с него. Не че фуражите са евтини. Като социална мярка за „социалния“ хляб ДДС отпадна, нула процента. Ще допринесе ли това за по-евтин хляб? По-скоро не, казват икономистите и производителите. Като финал от изследването на БАН.

Ако войната приключи скоро – 50% поскъпване на храните. Ако се проточи – над 200 %. Имай смелостта да знаеш – римска сентенция!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.