1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на слънчогледовото олио без промяна за последната седмица

Цената на слънчогледовото олио без промяна за последната седмица

Цените на едро се движат в границите от 2,58 лв./литър до 2,90 лв./литър

За периода 10–17.08.2011 г., средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,70 лв./литър.

По области, цените на едро се движат в границите от 2,58 лв./литър (Варна и Плевен) до 2,90 лв./литър (Русе). Увеличение на цените се наблюдава в десет области, най-значително във Враца и Силистра, съответно с 0,13 лв./литър и 0,12 лв./литър. Намаление на ценовите нива се отчита в седем областни центрове, като най-сериозно то е в Добрич - 0,10 лв./литър.

В големите търговски вериги (ГТВ) на страната, олиото се търгува в диапазона от 2,65 лв./литър (Шумен) до 3,35 лв./литър (Стара Загора). В четири области са отбелязани по-високи ценови стойности, спрямо предходния период – Враца (0,05 лв./литър), Монтана (0,05 лв./литър), Стара Загора (0,10 лв./литър) и Хасково (0,05 лв./литър). Понижение на цените се отчита в шест от областите, най-значително в Шумен и Варна – 0,10 лв./литър

При цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО), средно за страната, се регистрира незначително увеличение с 0,01 лв./литър. По области, олиото в малките магазини се търгува на цени от 2,90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,40 лв./литър (Варна). Спрямо предходната седмица, цените на олиото са по-високи в четири от областните центрове – Благоевград, Кюстендил и Шумен (0,05 лв./литър) и Стара Загора (0,07 лв./литър). 

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа, като разликата достига до 0,46 лв./литър (в Добрич).

Най–голям е маржът между цената на едро и цената на дребно в Стара Загора – 0,71 лв./литър при ГТВ и във Варна – 0,82 лв./литър при ДТО.

 

Етикети олио, цени, пазари
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.