1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на свинското месо се качва с 5,3%

Цената на свинското месо се качва с 5,3%

Индексът на тържищните цени остава стабилен през април

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен през април и след Великден пада до 1,431 пункта. Това е най-ниското ниво на ИТЦ от началото на годината.

През тази година не се наблюдаваше характерното покачване на индекса в седмицата преди Великденските празници. В сравнение с април 2013 г. ИТЦ пада с 6%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3,4% до 1,41 лева за килограм. Експертите на ДКСБТ отчитат стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7% до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс минус един процент.

През април оризът и брашното поскъпват с 2-3%, а олиото - с 0,5%. Цената на яйцата около празниците остава стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5,3%, информират от iNews.

Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента. На годишна база кравето масло поскъпва с 6,4%, кравето сирене - с 5,6%, а кашкавалът - с 1,8%. Спрямо година по-рано трайният салам поевтинява с 7,5%, пилешкото месо - с 4,5%, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2%.

На годишна база цената на зрелия фасул скача с 40%. Спрямо април 2013 г. цената на захарта и на олиото падат с 25%, а на брашното - с 13%. Цената на ориза се качва на годишна база с 8%, а яйцата се търгуват без промяна. През април българските оранжерийни крастави са поевтинели на месечна база с около 23%, а вносните краставици - с около 30%.

Цената на картофите пада този месец с 2,7%, а зелените салати поевтиняват с около 28%. Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10%, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента. На годишна база цените на повечето плодове и зеленчуци остават под нивата от април 2013 г.

Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6%. Поевтиняване с около 7-10% се наблюдава при доматите, картофите, морковите и ябълките. Спадът на годишна база при зелето и зелените салати е 25-40%. Около нивата от предходната година се задържат цените на лимоните и вносните краставици, сочат още данните на ДКСБТ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.