1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Китай отново откриват меланин в млякото

В Китай отново откриват меланин в млякото

Фирмите уличени в употребата на заразеното мляко веднага са прехвърлили вината на доставчиците на суровината

По-малко от година година след скандала, който породи наличието на опасното вещество меламин в млечните продукти в Китай и в доста други страни по света, властите признаха, че отново са се натъкнали на отровата в магазини в провинция Гуейджоу пише ekipnews.com . През 2008 г. шест бебета, захранвани с мляко с токсичната съставка, починаха, а над 300 хил. се разболяха заради консумация на заразени продукти. Това се отрази негативно върху авторитета на Китай в света, а много държави отказаха да продават или да внасят млечни продукти, преди да са сигурни, че те не съдържат меламин.

Двадесет и един души бяха осъдени заради проблемите с отровата, а двама – екзекутирани. Този път индустриалният химикал, който се използва, за да увеличи процентът протеини в млякото, е бил открит в стоката на три фирми в югозападната част на страната. Според официален източник най-вероятно това е стока, укрита по време на засилените проверки в края на 2008, която отново е стигнала до магазините.

Фирмите уличени в употребата на заразеното мляко веднага са прехвърлили вината на доставчиците на суровината. Според Ройтерс това е поредното доказателство колко трудно в Китай се следи за изпълнението на каквито и да е норми. Редовните проверки зачестиха в сравнение с преди година, но въпреки това повечето производители смятат, че след като скандалът е отшумял, то те отново могат да започнат да слагат меламин в млякото си и да им се размине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.