1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Варненската ветеринарна колегия към Български ветеринарен съюз се разграничава от позицията, изказана от ръководството на БВС

Варненската ветеринарна колегия към Български ветеринарен съюз се разграничава от позицията, изказана от ръководството на БВС

Варненската колегия към БВС не счита, че е в тяхна компетентност работата и контролът на лабораториите

Варненската ветеринарна колегия към Български ветеринарен съюз /БВС/ категорично се разграничава от позицията, изказана от ръководството на БВС. Това става ясно в писмо изпратено от Ветеринарната колегия до Министерство на земеделието и храните, Асоциацията на свиневъдите, Съюза на птицевъдите, Асоциацията на месопреработвателите и Асоциацията на млекопреработвателите.

Варненската колегия към БВС не счита, че е в тяхна компетентност работата, контролът и оборудването на лабораториите, изследващи остатъчни количества токсини, антибиотици и хормони в млякото, месото, яйцата и фуражите. Вносът и износът на фуражи също нямат отношение към функциите на практикуващите ветеринарни лекари.

Изказаните мнения на ръководството на БВС уронват авторитета и конфронтират държавната ветеринарна структура със съсловни организации и земеделски стопани, и е в разрез с приоритетите на съюза, считат още от варненската колегия и допълват, че в Националната ветеринарномедицинска служба и нейните териториални подразделения има структури, на които са им възложени контролни функции и имат право да изказват компетентно мнение.

В писмото се посочва още, че колегията поддържа позицията си, че ветеринарните аптеки са излишно звено, което обслужва само лични интереси и дейността им е в ущърб на практикуващите ветеринарни лекари, производители и преработватели в страната.

Варненската ветеринарна колегия изказва становище, че нейните структури не отказват ветеринарномедицинска помощ на стопаните на животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.