1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки месец над 90% от българите консумират алкохол

Всеки месец над 90% от българите консумират алкохол

Най-умерено пият латвийците

Числото на българите, употребяващи алкохолни напитки, се е увеличило с 11% между 2006 и 2009г., но почти еднакво е нарастнал броят на тези, които никога не пият повече от пет чаши на ден. Това сочат данните от последното изследване на Евробарометър, анализиращо обществените нагласи на европейците към консумацията на алкохол информира dnevnik.bg.

Ежемесечно 91% от анкетираните българи пият алкохол, което ги нарежда сред най-редовните пиячи в Европейския съюз, заедно с италианците (94%), гърците, португалците и французите (с по 91%) сочи изследването, публикувано днес. Най-умерено пият латвийците (74% от анкетираните са консумирали алкохолни напитки в последния месец), литовците (77%) и поляците (79%).

Голяма част от българите са наясно с вредите от прекомерната употреба на алкохол върху човешкото здраве - най-вече риска от сърдечни заболявания, с който са запознати 91% от участниците в проучването у нас. От всички анкетирани европейци, българите най-малко се тревожат, че редовното пиене води до депресия. Социалните последици от употребата на алкохол обаче вълнуват над 95% от българите - според тях, злоупотребата с чашката води до улично насилие, семейни проблеми, загуба на работоспособност и неуспех в училище. Австрийците, италианците и румънците пък най- често смятат, че алкохолът не влияе върху тези проблеми. Дори в тези страни обаче, мнозинството анкетирани са разтревожени от социалните ефекти на злоупотребата с алкохол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.