1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зам.-министър Костов подписа пакт за ограничаване на опасни стоки в търговската мрежа за Великден

Зам.-министър Костов подписа пакт за ограничаване на опасни стоки в търговската мрежа за Великден

Инициативата има за цел повишаване на потребителската култура

 

Пакт за ограничаване предлагането на опасни стоки в търговската мрежа за великденските празници бе подписан от участниците в кампанията на вестник „Стандарт” - „Великден безопасен”. Инициативата се откри от зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и е под патронажа на министър д-р Мирослав Найденов. Тя има за цел повишаване на потребителската култура, заяви зам.-министър Костов и информира, че инспекторите от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол” извършват масови проверки на яйца и агнешко месо. Проверките трябва да ограничат до минимум възможностите на пазара да се предлагат непроверени продукти, посочи доц. Костов и посъветва потребителите да пазаруват само от одобрени, за търговия с хранителни продукти, обекти и да внимават за условията, при които се съхраняват стоките.

Месото в търговската мрежа е необходимо да бъде придружено с документи за произход. То трябва да има идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Най-търсения продукт по време на празника - яйцата, трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис и да не попадат под пряка слънчева светлина, информира зам.-министърът. Той допълни още, че е необходимо те да имат съответната маркировка, с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност.

В работните дни се предвижда да има специални телефони за приемане на сигнали от граждани за развалена или нелегална стока. Телефоните може да намерите ТУК.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.