1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зеленчуците понижават кръвното

Зеленчуците понижават кръвното

Това се дължи на химическите вещества, които им придават солен вкус

Това се дължи на химическите вещества, които им придават солен вкус, показват резултатите от американско изследване.

Глутаминовата киселина, която е в основата на този солен вкус, се съдържа във всички зеленчуци и е способна да намали сериозно риска от сърдечносъдови заболявания.

Всички зеленчуци, но особено зелето и броколито, са много богати на глутаминова киселина. Големи количества от нея има и във фасула, ориза, хляба, соевите продукти, макаронените изделия.

Учените се надяват резултатите от това изследване да помогнат на хората, страдащи от високо кръвно налягане, и да докажат за пореден път колко важна е диетата, включваща зеленчуци, бобови и зърнени култури.

Техният съвет е дневно да се приемат поне 5 порции зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.