В храните в ЕС се използват до 1500 различни Е-та
Знаем ли какво ядем? Това е горещият въпрос, на който днес информационното бюро на Европейския парламент в София ще потърси отговор с помощта на европейски депутати, Българската агенция по безопасност на храните, предприемачи от сферата на храните и потребителски асоциации.
“Една от най-съществените промени в законодателната област, станала факт след решение на Европейския парламент и Съвета на министрите по земеделие, е приетият през 2011 г. компромисен пакет от мерки за етикетирането на храните, които влизат в сила в страните членки, включително и в България, през 2014 г. В резултат на това етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход, алергените и др.”, посочват пред “Труд” организаторите.
Първата крачка е в сила от 1 януари т.г. Въведена бе тотална забрана в мляното месо да се влагат соя, консерванти и други добавки. Разрешава се само сол - до 1% от масата на месото. Така Брюксел ще се опита да пресече практиката продуктът да се тъпче със соя, която е една от най-геннномодифицираните агрокултури.
Наред с това от Нова година върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Брюксел изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви. Върху етикетите вече се изписват и съдържащите се алергени с пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат реакция.
Както стана ясно, разпоредбите не се отнасят за каймата. Причината е, че по рецептура този продукт се води месна заготовка, в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите.
В храните в ЕС се използват до 1500 различни Е-та. Макар и да е изненадващо, появата на тези добавки в храната е с цел безопасност и защита на здравето на потребителите. Те предпазват стоките от развитие на бактерии, мухъл и гранясване. Не липсват обаче научни изследвания, според които Е-тата водят до алергични реакции, а за някои има съмнения, че стимулират появата на рак. Разрешените Е-та, включително и спорните, се допускат в храните във фиксирани количества.
Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...