1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 11 тона пестициди са конфискувани благодарение на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), БАБХ и полицията

11 тона пестициди са конфискувани благодарение на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), БАБХ и полицията

OLAF работи в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Национална полиция“ по време на разследванията и акцията

В съвместна акция Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и българските власти заловиха около 11 тона незаконни пестициди в България по-рано този месец. Бяха открити различни видове нарушения.

Някои от иззетите вещества са забранени в ЕС поради тяхната опасност за човешкото здраве и околната среда. Тиаметоксам и Имидаклоприд могат да навредят на пчелите и дивите опрашители, докато хлорпирифосът може да доведе до невротоксичност и има неблагоприятни неврологични ефекти върху децата. Вредите върху опрашителите също могат да представляват заплаха за продоволствената сигурност.

Други нарушения, установени от OLAF и българските органи, са продукти с изтекъл срок на годност, неетикетирани опаковки или етикети, които не са на местния език (а именно български език). Разследващите имат основание да смятат, че незаконните пестициди са били контрабандни от страни извън Европейския съюз.

OLAF работи в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Национална полиция“ по време на разследванията и акцията. По-специално OLAF координира събирането на данни и анализа им по време на разследването.

Ville Itälä, Генерален директор на OLAF, заяви:

"Измамата не е абстрактна концепция - измамата може да навреди както на хората, така и на околната среда. Някои от незаконните вещества, които иззехме заедно с българските власти, са много опасни за човешкото здраве и за пчелите. Бих искал да благодаря на колегите от българските власти за доброто сътрудничество, което позволи този важен резултат. Заедно сме по-силни и защитаваме европейците и околната среда".

Продължават по-нататъшните проучвания по въпроса. За да защити тяхната поверителност, както и процесуалните права и личните данни, OLAF не може да прави допълнителни коментари на този етап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.