1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 12 лева такса ще плащат притежателите на колесни трактори и самоходни шасита при технически прегледи

12 лева такса ще плащат притежателите на колесни трактори и самоходни шасита при технически прегледи

 

12 лв. да стане таксата, която притежателите на колесни трактори и самоходни шасита ще трябва да заплащат при извършване на годишни технически прегледи. За верижни трактори да се плаща такса от 10 лв., а за тракторни ремаркета с общо и специално предназначение - 6 лв.

Това предлага Колегиумът на МЗГ с приетия проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, заплащани за сезонни и годишни прегледи на земеделска и горска техника, които се събират от Контролно-техническата инспекция. Досега собствениците на колесни трактори и самоходни шасита заплащаха такса от 10 лв., за верижни трактори - 8 лв., а за тракторни ремаркета - 4 лв.

Промените предвиждат още от 23 на 25 лв. да се увеличи таксата за извършване на годишни технически прегледи на зърнокомбайни и други самоходни машини за прибиране на реколтата, а на силажокомбайните и косачките - от 16 на 18 лв. Не се променят таксите за технически прегледи за останалата техника, както и таксите за издаване и подмяна на свидетелствата за правоспособност за работа.

Във връзка с изискванията на Европейския съюз за безопасност на земеделската и горската техника се въвеждат такси за издаване на сертификат за одобрение на типа на цяло превозно средство в размер на 200 лева, и на система, компонент или отделен технически възел - в размер на 100 лева.

Определя се такса за регистрация на техниката, еднаква за всички собственици. В момента таксата, която се събира от отделните общини за регистрация на ЗГТ варира до 20 лв. на брой машина и се определя от общинския съвет, т. е. за една и съща дейност в различните общини се събира различна по размер такса. По този начин разходите по регистрацията, извършвани от собствениците на земеделска или горска техника, ще се снижат и уеднаквят.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.