1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. $200 милиарда на година за ограничаване на глобалното затопляне

$200 милиарда на година за ограничаване на глобалното затопляне

 

При сегашния темп на увеличаване на емисиите от парникови газове, ще са необходими $200 милиарда годишно за да се задържат емисиите до 2030г. на сегашните нива на замърсяване.

Секретариатът към Рамковата конвенция по глобално затопляне към ООН, изнесе данни с точните разходи необходими за ограничаване на емисиите парникови газове до 2030 и  задържането им на нивото от 2007г. Това обаче, според доклада, може да не се окаже достатъчно за да се предотвратят някои от най-неприятните последици от глобалното затопляне.

Преобладаващото мнение е, че най-голямата причина за наблюдаваното през последните 150 години глобално затопляне е повишеното съдържание на парникови газове, като въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, дължащо се на изсичането на огромен брой гори за различните видове индустрия, както и на фреони, чиято употреба е намалена значително. Сегашното ниво на концентрация на CO2 в атмосферата е 383 ppmv (parts per million by volume - части от милиона по обем), значително повече от нивото преди началото на индустриалната революция 280 ppmv.

В процеса на глобалното затопляне е съвсем възможно някои географски райони да се охладят (например при спиране на течението Гълфстрийм поради отделяне на твърде много сладка вода от топенето на ледовете в северния Атлантически океан, цяла северна и западна Европа би се охладила значително). Затова при отчитане на последствията от глобалното затопляне е много важно да се отчетат техните локални последствия./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.