1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 30 кланици в Ловешка област очакват решение дали ще бъдат затворени

30 кланици в Ловешка област очакват решение дали ще бъдат затворени

Предприятията, които нямат условия и средства, за да работят, или пък не желаят да се преструктурират, бяха затворени до края на 2004 година

 

В Ловешка област предприятията за добив и обработка на суровини и продукти от животински произход, извършили преструктуриране във връзка с изискванията на Европейския съюз поне на 50% са 30 на брой. Предстои да излязат резултатите от последната ревизия на РВМС направена през януари тази година, след което ще се знае точният брой на тези, които ще останат да работят и тези, които ще бъдат затворени. Предстоят процедури за обжалване и срещи със собствениците, съобщи д-р Ванко Меразов, директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) в Ловеч. Общият брой на фирмите в бранша за Ловешка област е около 60.

Предприятията, които нямат условия и средства, за да работят, или пък не желаят да се преструктурират, бяха затворени до края на 2004 година. В Ловешка област са само пет.  Малко са фирмите, които попадат в така наречената четвърта категория според изискванията на ЕС - върху нов терен, с нов проект и с нов план се изгражда ново предприятие. В троянското село Дълбок дол "Троямекс" ще построи месодобивно и месопреработващо предприятие, в Ловеч "Бониоборот" прави два нови цеха.

В първа група са предприятията, които са изпълнили всички изисквания на Европейския съюз. За областта те са 4: "Кондов екопродукт" - село Старо село, "Авис" - село Йоглав, мандрата на Иван Грънчаров в Луковит, и "Христо Чолаков" - село Добродан, са фирмите, които са въвели добрите производствени практики и хасепсистемата.

Тези предприятия обаче ще бъдат следени по всяко време с внезапни проверки. Ако не поддържат нивото на категоризация, има вероятност да бъдат затворени и да кандидатстват отново, коментира д-р Меразов.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.