1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 40 фермери и земеделци от Добричко са обучени на добра земеделска практика

40 фермери и земеделци от Добричко са обучени на добра земеделска практика

 

40 фермери и земеделски производители от Добрички регион са преминали обучение, посветено на добрата земеделска практика, съобщиха от Черноморската мрежа на неправителствените организации - Варна.

Обучението е проведено от експерти от Областната служба за съвети в земеделието - Добрич. Те са запознали фермерите и земеделците с набор от практики, които щадят околната среда и чието прилагане помага за поддържането на качеството на водите и намалява опасността от замърсяването им с нитрати от земеделски източници.

Правилата влязоха в сила със заповед на министъра на земеделието и горите от 28.08.2005 г. Прилагането им е част от задълженията на България за опазване на околната среда, свързани с присъединяването към ЕС. Обучението е част от трансграничния проект "Най-добра земеделска практика в моята ферма", осъществяван на територията на България, Румъния и Молдова с подкрепата на ГЕФ-ПРООН в рамките на Дунавски регионален проект на Регионалния екологичен център за ЦИЕ.

Особен интерес сред животновъдите е предизвикала лекцията за органичните торове и съоръженията за тяхното съхранение, която е пряко свързана с Правилата и бъдещата Програма за ограничаване и ликвидиране на замърсяването с нитрати. Тя предвижда специфични мерки и свързано с тях финансиране за изграждането на торохранилища, силажни ями и други съоръжения, които помагат да подобряване качеството на земеделието и на околната среда, тъй като предотвратяват замърсяването на водите и загубите на ценни хранителни вещества.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.