1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 70% от площите с есенници са засегнати от сушата

70% от площите с есенници са засегнати от сушата

 

Анализите на Консултативния съвет по зърното и на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) на база на пълна информация от миналата седмица показват, че засегнати от сушата са 70% от площите на есенници и пшеница. Това каза Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието и горите. По думите й има различни поражения в отделните райони в страната, т.е. има площи, които не са силно засегнати от засушаването. Светла Бъчварова обясни, че валежите от последните дни няма да бъдат много благоприятни за посевите, което ще доведе до ниски добиви на пшеница. Според нея добивът от един декар ще бъде около 100-120 кг.
"Земеделските производители могат да разчитат на активна подкрепа на държавата и на Министерството на земеделието и горите по отношение на техните проблеми със засушаването тази година", каза зам.-министърът на земеделието и горите. Тя поясни, че освен МС е информирана и Европейската комисия за тези проблеми.
По отношение на застраховката на земеделските площи зам.-министър Бъчварова обясни, че тя е задължителна, но за съжаление, на практика няма възможност фермерите да застраховат своите имоти от суша. Светла Бъчварова не се ангажира с това да каже дали ще има увеличение в цената на хляба, тъй като все още е много рано./focus-news.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.