До края на годината се очаква още 20 ферми да се регистрират
840 вече е броят на регистрираните фермери по Наредба 26. За сравнение през 2012 г., когато стартира българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ те са едва 150. В бройката влизат производителите на мед, яйца и сурово мляко. Отделно от тях преработвателите на мляко и месо, регистрирани по Наредбата, вече са 38 в цялата страна.
На все повече пазари се утвърждават земеделските стопани, които произвеждат продукти по Наредба 26. Те преработват мляко в разнообразни сирена, кашкавали, кисело мляко и други производни стоки.
До края на годината се очаква още 20 ферми да се регистрират.
На традиционното събитие, организирано под прозорците на агроведомството всички служители на институцията, гости и журналисти опитаха основното ястие - миш-маш, сготвен с 600 яйца, 20 кг лук и 15 кг сирене, все продукти от български ферми. Марин Маринов за първи път е част от инициативата, произвежда само кашкавал, а опитът има от работата в мандра. Производители от няколко стопанства демонстрираха продуктите си.
Автор: Мирела Спасова