1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ спря дейността на склад и три заведения за хранене през миналата седмица

БАБХ спря дейността на склад и три заведения за хранене през миналата седмица

През седмицата са извършени общо 2 154 проверки от инспекторите в отдели „Контрол на храните“ от 28-те Областни дирекции по безопасност на храните

През изминалата седмица (19 - 23.06.2023 година) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) преустанови дейността на четири обекта за търговия с храни на територията на страната. Три от тях са заведения за обществено хранене, хигиената в които не е била на задоволително ниво.

Преустановена е търговията от складово помещение, заради липса на регистрация, съгласно Закона за храните. Възбранени и насочени за унищожаване са над 28 тона храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход или заради неправилно съхранение.

През седмицата са извършени общо 2 154 проверки от инспекторите в отдели „Контрол на храните“ от 28-те Областни дирекции по безопасност на храните. За установени нарушения са издадени 21 акта и 125 предписания. Унищожени са над хиляда килограма храни, неотговарящи на изискванията на законодателството.

Инспекторите най-често установяват нарушения на законодателството, като: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход, пропуски във водените записи в Системата за управление безопасността на храните и  незадоволително хигиенно състояние в обектите.

Гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция „Подай сигнал“ на официалния сайт на БАБХ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.