1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ, животновъди и производители на фуражи заедно срещу антимикробната резистентност

БАБХ, животновъди и производители на фуражи заедно срещу антимикробната резистентност

Всички участници заявиха готовност да водят заедно ефективна борба с проблема

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стана домакин на среща, в която се включиха представители на животновъдството и на Съюза на производителите на комбинирани фуражи. Основна тема на дискусията, проведена в края на миналата седмица, беше справянето с едно от най-значимите предизвикателства - антимикробната резистентност. Всички участници заявиха готовност да водят заедно ефективна борба с проблема. Обсъдено беше и прилагането на подхода „Едно здраве".

Резистентността на микроорганизмите към антимикробните средства е един от най-сериозните казуси, с които се сблъсква ветеринарната и хуманната медицина. Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО) насърчават държавите членки да работят за справянето с него чрез приемането на редица препоръки, включително и въвеждането на подхода „Едно здраве".

Целта е да се запази ефективността на антибиотиците, които са важни за хуманната медицина чрез намаляване на ненужната им употреба при животните. От СЗО припомнят, че в някои държави приблизително 80% от общото потребление на антибиотици е в сектора на животновъдството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.