1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Билките събирани от лечебни растения трябва да имат удостоверение от общината

Билките събирани от лечебни растения трябва да имат удостоверение от общината

 

Билкозаготвителните пунктове и складовете за билки на територията на областите  Варна и Добрич ще бъдат проверявани от РИОСВ-Варна. Билките, събирани от диворастящи лечебни растения в земи и гори от горския фонд, трябва да се изкупуват от билкозаготвителните пунктове, само ако е издадено разрешение за ползване от съответното "Държавно лесничейство", разясняват от пресцентъра на екоинспекцията.

Ако билките са събирани в границите на населените места или култивирани от общината, разрешително за ползване се издава от съответната община. Билките събирани от лечебни растения, култивирани от собственици или ползватели на земи, гори и водни обекти също трябва да са придружени от удостоверение от общината. Тези документи определят вида на ползването, разрешеното количество билки по видове морфологични части, района или конкретното находище, от което се събират, както и начина на ползване и срок.

Те характеризират произхода на лечебните растения и обосновават легалното им ползване. В средата на юни всяка година започва кампания по събиране на липа. В тази връзка уведомяваме лицата, извършващи тази дейност, че периодът за събиране на цветове и съцветия от липа е във фазата на начален или пълен цъфтеж, а периодът за събиране на листа от липа е след цъфтежа. При събирането на листата не трябва да се увреждат други части на растението. Независимо дали листата се събират с дръжки или без, клони не трябва да бъдат чупени.

Чужди примеси, в т.ч. камъни, пръст, органични замърсители, както и контакт на събраните свежи билки с почвата при събирането на билки не трябва да се допускат.
Санкциите при нарушаване разпоредбите на Закона за лечебните растения, на физическите лица са в размер до 1000 лв., а на юридически лица – до 5 000 лв. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.