1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бизнесът подкрепя създаването на Агенция за храните

Бизнесът подкрепя създаването на Агенция за храните

В момента се работи усилено по промените в 23 закона

Това стана ясно след състоялата се вчера ( 02.09.)  дискусия за представянето на структурата и функциите на Българската агенция по безопасност на храните. Идеята за изграждането на агенция, която да извършва единен контрол върху хранителната верига и да прилага европейски стандарти не е нова, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Едва сега, обаче, е постигнат политически консенсус и има ясна политическа воля за нейното  изграждането.

Изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова каза, че бизнес операторите по принцип са за създаването на единен орган за изследване на риска и контрол на безопасността на храните, за да има единни принципи и изисквания към бизнес операторите от страна на институциите.

Новата Агенция за безопасност на храните не трябва да се разглежда като „репресивен” и контролиращ орган, а в контекста на стремеж към изграждане на нова философия на взаимодействие между компетентния орган по безопасността на храните и бизнеса, каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. В Агенцията по храните ще се търси партньорския подход на решаването на проблемите и споделянето на отговорността за безопасността и поддържането на стандартите на производството на храни и напитки.

Директорът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” д-р Венцислава Тасева каза, че рискът при производството и предлагането на храни ще се изследва и анализира от качествено ново звено на Агенция за безопасност на храните. Тази нова дирекция за анализ на риска ще има научни и изследователски функции, което ще съответства изцяло на структурата и функциите на Европейския орган по безопасност на храните EFSA.

Както EFSA, така и новата дирекция към агенцията, няма да се занимава с контролна дейност. Подобни агенции по безопасност на храните има в 16 от 27-те страни-членки. В 2 държави агенциите са на подчинение на министерствата на здравеопазването, в 9 - на министерствата на земеделието и в една е на подчинение на няколко министерства едновременно. При изготвянето на структурата на Българската агенция по безопасност на храните е проучен опита на всички държави-членки, подчерта д-р Тасева. Взето е най-много от опита на Германия, Холандия и Литва, от тяхната практика и от системата на действие на съответните структури.

Д-р Тасева добави, че в момента се работи усилено по промените в 23 закона. Подготвя се и правилника за дейността на агенцията, който ще може да се приеме едва след приемането на закона за дейността на агенцията. Предвидени са гратисни периоди за времето след приемането на новите нормативни документи, за да имат време бизнес операторите да се подготвят за приемане и адаптиране към промените.

Досегашната практика на определяне на „официален ветеринарен лекар” в предприятията ще бъде запазена, както и действието му на ротационен принцип, каза директорът на НВМС д-р Войнов. НВМС ще бъде една от 4-те настоящи структури, които ще се влеят в новата агенция, определяна като неин бъдещ „гръбнак”.

Националната служба по зърното и фуражите, Националната служба по растителна защита, Националния център по опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването и онази част от РИОКОЗ, която има отношение към регламентирането на дейности, свързани с безопасността на храните ще бъдат останалите структури, които ще се влеят към новата Агенция за храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.