1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 76 млн. лв. е предоставил през тази година Държавен фонд „Земеделие” като безвъзмездни помощи и краткосрочни кредити

Близо 76 млн. лв. е предоставил през тази година Държавен фонд „Земеделие” като безвъзмездни помощи и краткосрочни кредити

Субсидиите основно са по линия на нотифицираните от Брюксел схеми за подпомагане

Близо 76 млн. лв. е предоставил през тази година Държавен фонд „Земеделие” като безвъзмездни помощи и краткосрочни кредити. От тях 30 млн. лв. са били предоставени на фермерите като безвъзмездни субсидии, а останалите са били за краткосрочното кредитиране. Средства се отпускат от националния бюджет, каза заместник-изпълнителният директор на фонда Ангел Кинанов, предаде Агенция „Фокус”.

Субсидиите, които е предоставил фонд „Земеделие”, основно са по линия на нотифицираните от Брюксел схеми за подпомагане. По схемата за водене на родословна книга и определяне продуктивността на генетичните качества на животните са били заложени 2,342 млн. лв., за схема за насърчаване производството и използването на висококачествени семена – 676 хил. лв., а схема за представяне за помощ със съфинансиране при застрахователни премии – 536 хил. лв. ДФЗ предоставя финансова линия за водене на родословна книга и определяне продуктивността на генетичните качества на българско овчарско куче и каракачанско куче.

Към тези помощи е и традиционната схема за компенсиране на загуби на земеделски производители при напълно пропаднали площи вследствие на настъпили неблагоприятни климатични условия – суша, градушка, наводнения. За нея бюджетът, изплатен през настоящата година, е 1,172 млн. лв., като на последното си заседание миналата седмица Управителният съвет на фонда гласува по-голям бюджет около 2,8 млн. лв. за следващата година, обясни Кинанов.

Една част от помощите можеха да се изплащат до края на 2009 г. През тази година обаче са останали като съществуващи държавни помощи целевите субсидии за покупка на посевен материал за картофи и за семепроизводство. Финансовият ресурс за 2010 г. е 1,5 млн. лв. и той е бил изплатен. Тази година с решение на Европейската комисия се даде възможност на страните членки да приложат и временна държавна помощ за подпомагане на земеделските производители в млечното животновъдство. Целта на схемата бе съхраняване на стопанствата при настоящата финансова и икономическа криза. Министерският съвет реши, че млечното животновъдство е най-засегнато от кризата и е най-рисково. Така още през август близо 7 хил. фермери получиха 19,6 млн. лв., припомни Кинанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.