1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Част от ветеринарните лекари в Смолянско може да останат без работа поради намаляване на животните

Част от ветеринарните лекари в Смолянско може да останат без работа поради намаляване на животните

От 1 януари 2011 г. единичните стопанства, които преобладават в региона, няма да подлежат на стриктен контрол

Съществува реална опасност част от ветеринарните лекари в Смолянско да останат без работа след нова година, заяви д-р Милен Сираков – председател на Българския ветеринарен съюз в Смолян, предаде Агенция "Фокус".  Той обясни, че броят на животните в областта продължава да намалява с много бързи темпове. Освен това от 1 януари 2011 г. единичните стопанства, които преобладават в региона, няма да подлежат на стриктен контрол.

“Преобладаващите стопанства в региона попадат в т.нар. категория „заден двор”, които няма да подлежат на строг ветеринарен контрол, както тази година”, обясни д-р Сираков и добави, че поради тази причина работата на ветеринарите, финансирана от държавата, ще намалее в пъти. В същото време стопанствата - трета категория няма да получават повече субсидии и по този начин стопаните няма да могат да си позволят да плащат за редовни ветеринарни прегледи.

Д-р Сираков обясни, че от 20 лицензирани ветеринари в област Смолян, работа ще има за не повече от 13, което ще рече, че 7 специалиста ще трябва да се ориентират в други области на страната. По думите му с фермите от 1-ва и 2 –ра категория се работи много по-лесно, защото собствениците им разчитат на някакви приходи от субсидии и могат да си позволят заплащане на ветеринарите, а обикновените стопани - не.

Д-р Сираков добави, че за района, който обслужва той, а именно община Мадан и част от община Смолян, едрият рогат добитък е намалял с 1/3 за последната година. Броят на кравите е стигнал до 420, като има населени места, в които се отглеждат по 1-2 крави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.