1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Членовете на ЕП приемат важната научноизследователска програма „Хоризонт Европа“

Членовете на ЕП приемат важната научноизследователска програма „Хоризонт Европа“

Програмата за периода 2021-2027 г. ще подкрепя иновативни МСП

  • Общ бюджет от 95,5 млрд. евро, включително 5,4 млрд. евро от плана за възстановяване Next Generation EU 
  • Акцент върху подкрепата за здравеопазване, цифровизация и иновативни МСП 
  • Програма, прилагана временно от 1 януари 2021 г. 

Програмата за научни изследвания и иновации за 2021—2027 г. ще помогне на здравните системи на ЕС да се подготвят за бъдещи пандемии.

Тя ще насърчи и декарбонизацията, цифровизацията и иновациите в промишлеността.

Програмата за научни изследвания осигурява краткосрочно и дългосрочно финансиране за научни изследвания и иновации, свързани с глобални предизвикателства, включително борбата с изменението на климата, пандемията от COVID-19, както и за цифровизация.

Средствата по „Хоризонт Европа“ представляват най-сериозната сума, заделяна досега от бюджета на ЕС за цифровизация и научни изследвания в областта на цифровите технологии. Програмата също така ще осигури подкрепа за иновативни МСП и за европейската научноизследователска инфраструктура. Тя ще предостави и допълнителни 1 млрд. евро, осигурени от Парламента, за фундаментални научни изследвания, които ще бъдат разпределeни чрез Европейския научноизследователски съвет.

Европейската комисия вече реши програмата да започне да се прилага временно от 1 януари 2021 г. Членовете на ЕП одобриха окончателно споразумението със Съвета на ЕС относно Програмата във вторник с 677, гласа „за“, 5 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“ (Регламент за „Хоризонт Европа“) и 661 гласа „за“, 5 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“ (специфична програма „Хоризонт Европа“).

„„Хоризонт Европа“ ще подготви ЕС за бъдещето, като подкрепи неговите здравни системи, като насърчи декарбонизацията на промишлеността и иновациите в предприятията. Програмата ще подкрепя и европейските изследователи! Амбициозна инвестиция в научните изследвания и иновации ще позволи да посрещнем бъдещите предизвикателства“, каза Дан Ника (С&Д, Румъния), докладчик по регламента „Хоризонт Европа“.

„Постигнахме амбициозен и балансиран бюджет, който сериозно подкрепя фундаменталните и тематичните изследвания, включващ за първи път специален бюджет за културните и творческите индустрии в Европа. „Хоризонт Европа ще бъде ключова част от възстановяването на Европа“, заяви Кристиян Елер (ЕНП, Германия), докладчик по специалната програма „Хоризонт Европа“. „С тази програма ЕС вече правно се ангажира със защитата на академичната свобода в целия континент“, допълни той.

Хоризонт Европа“ ще разполага с общ бюджет от 95,5 млрд. евро, включително 5,4 млрд. евро от плана за възстановяване на ЕС (Next Generation EU) и допълнителни инвестиции в размер на 4 млрд. евро от многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР).

„Хоризонт Европа“ се състои от три стълба:

  • Стълбът „Високи постижения в научната област“ ще подкрепя проекти за авангардни изследвания, които ще се определят и ръководят от самите изследователи чрез Европейския научноизследователски съвет (ЕНС). Ще бъдат отпускани средства за стипендии и обмен на изследователи чрез действията „Мария Склодовска-Кюри“, както и за инвестиции в научноизследователска инфраструктура.
  • Стълбът „Глобални предизвикателства и конкурентоспособност на европейската промишленост“ ще подкрепи пряко научните изследвания, свързани с предизвикателствата пред обществото, технологичния и промишления капацитет, и ще определи фокуса на научноизследователските мисии в целия ЕС. Той обхваща и частни и публично-частни европейски партньорства, както и дейностти на Съвместния изследователски център (JRC), който подпомага вземането на решения от европейските и националните ръководители с независими научни доказателства и техническа подкрепа.
  • Стълбът „Иновативна Европа“ цели да направи Европа водеща при създаващите пазари иновации чрез Европейския съвет по иновациите. Той също така има за цел чрез по-нататъшно укрепване на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) да насърчи взаимодействието между бизнеса, научните изследвания, висшето образование и предприемачеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.