1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чужденци броят по 3000 евро за лов

Чужденци броят по 3000 евро за лов

Немци, испанци и американци идват най-често да стрелят у нас

 

Положението с привличането на чуждестранни туристи с пушки никак не е розово, твърдят експертите от Регионалното управление на горите (РУГ) в Пазарджик. "Някога бяхме №1 в Европа, сега сме изпреварени от страни с далеч по-малки традиции", казва инж. Георги Пашов.

 Според него чужденците постепенно са се преориентирали към ловните оазиси в Румъния, Унгария и дори Русия, където цените за атрактивното хоби били по-ниски. Едва отскоро държавата погледнала сериозно на тази част от туризма. Сега условията бавно се подобряват и се доближават отново до европейските норми. "Само за миналата година за ловно-стопанските дейности ни бяха отпуснати над 500 000 лв.", уточнява инж. Пашов.

 С тези пари стопаните подобряват фуражната база за изхранване на дивеча. На територията на РУГ - Пазарджик, те поддържат около 1000 дка дивечови ниви, закупили са 600 т фураж и са обновили чакалата, хранилките, солищата и оградите. Изградени са 3 нови съоръжения в станциите "Алабак" и "Ракитово". За опазване на елена лопатар, муфлона и дивата свиня са опънати 25 км защитни мрежи.

 Парите помагат и за отглеждането на елитни трофейни животни. "Добре е, че имаме хора със специална квалификация, която не се придобива само със завършено образование", споделя Пашов. Един специалист трябва поне 7-8 г. да се учи в гората как да разпознава с ювелирна точност характеристиките на ценните екземпляри.

 20 дни преди да дойде клиент от чужбина, експертът всяка нощ дебне на чакалото, за да фиксира заявеното животно. Ако чужденецът е поискал трофейни глиги на свиня, дълги 25 см, допустимата грешка не трябва да е повече от 5-10%. Защото клиентът ще плати 3500 евро.

Правилата са железни, а критериите са по световната система SIS. При прасетата подборният лов е борба за сантиметри на глигите. Тарифата за екземпляр с трофей 22 см е фиксирана на 1635 евро. Всеки милиметър отгоре вдига цената с 51 евро.

 Прословутите рога на елена са едно от най-големите предизвикателства пред ловджиите. Мераклиите за трофей от 8 до 8,5 кг плащат по 2600 евро. За всеки грам до 9 кг се дават по още 8 евро. Ако ловджията само рани животното и кучето кръвоследник не го открие, плаща 50% от цената.

 На лов в Пазарджишко идват основно немци, испанци и американци. За съжаление през миналата година много от гостите си тръгнали с празни ръце. Затова приходите са скромни - 46 000 евро от 61 ловци. Има голяма разлика между нашите и чуждите клиенти, казва инж. Пашов.

Българските авджии не искат публичност, най-вероятно заради големите суми, които плащат. Чужденците обратно - предварително настояват техният подвиг да бъде следен от вестниците и дори телевизията. "Ако загубим битката с бракониерите, сме загубили всичко", казва инж. Пашов.

Охраната и ефективността в тази битка не може без подобряване на оборудването на ловните стражари. Сега бракониерите са хора с много пари и възможности. Но предпочитат да не дадат законно 2-3000 евро, а само 200-300 за тайното удоволствие. Разполагат с високопроходими джипове, с пушки с оптичен мерник и уреди за нощно виждане./standartnews.com

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.