1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата съди бившия премиер Симеон Сакскобургготски за 875 хил. лв.

Държавата съди бившия премиер Симеон Сакскобургготски за 875 хил. лв.

Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът "Царска Бистрица" бъде признат за държавен

След като държавата окончателно спечели царския дворец "Кричим", тя поиска и друг знаков имот – "Царска Бистрица" в курорта "Боровец", съобщава в. "Сега". Имотът в момента е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и други наследници.

Адвокатите на държавата вчера предявиха иск за 875 хил. лв. – приходи от сеч на дървен материал, от входни такси и от наема на всички имоти заедно с лихвите до завеждането на делото през 2011 г.

Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът бъде признат за държавен. Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му пък искат, ако съдът им отнеме двореца, да получат от държавата 200 хил. лв. за подобренията и инвестициите, които са правили в "Бистрица".

Държавата заведе дело за "Царска Бистрица" и за дворците "Ситняково" и "Врана" през пролетта на 2011 г., след като Сакскобургготски изгуби на две инстанции битката за двореца "Кричим". "Бистрица", "Ситняково" и "Врана" бяха възстановени на царските наследници с актове на кметове и областни управители. Дворецът "Кричим" не бе върнат и Сакскобургготски си го поиска. 

В имението "Бистрица" влизат 210 хил. дка земя, както и няколко постройки – стар и нов дворец, електрическа централа, гараж, жилище за персонала, конюшня и караулно помещение. Връщането му на Сакскобургготски стана възможно, след като, докато той бе премиер, правителството преобразува собствеността върху резиденцията в частна държавна собственост, а областният управител на София деактува имота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.