1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дават три дни за приключване на делото за измами по САПАРД

Дават три дни за приключване на делото за измами по САПАРД

Снимка:

Николов и Стойков отговарят за изпирането на 7.5 млн. евро

Софийският градски съд си е дал три дни, за да приключи делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков. От днес започват пледоариите на прокурора и адвокатите на седмината подсъдими предаде dnevnik.bg.

Николов и Стойков отговарят за изпирането на 7.5 млн. евро, източени от САПАРД. Отделно още от октомври 2008 г. се води друго дело - за измамата, чрез която тези пари са получени като субсидия от програмата на ЕС. По него Стойков не е подсъдим.

Процесът за пране на пари може да приключи още в сряда, ако времето стигне на всички страни да направят заключителните си пледоарии, както и за последна дума на подсъдимите. След това съдът е длъжен да обяви присъдата.

Делото се гледа за съкратената процедура по желание на Николов и Стойков и така той ще изпревари значително делото за източването на парите. Още повече че досега не се е отлагало нито едно заседание, а делото за злоупотребата по САПАРД редовно се пренасрочва заради болни адвокати. Заради последното отлагане - един от адвокатите не се яви на процеса, тъй като бил ангажиран по друго дело в Бургас, процесът се проверява от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдия по делото за пране на пари е Румяна Ченалова, която е говорила 30 пъти с "черничкия Красьо с ланците" и затова беше наказана с понижение в ранг от ВСС. Преди да стане съдия тя беше адвокат в Стара Загора, а после се кандидатира за шеф на окръжния съд в града. Контактите й с Красимир Георгиев са около гласуването за поста. Ченалова обяснила пред ВСС, че търсила Георгиев, за да намери работа на сина й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.