1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите обсъдиха глобалния пазар за храни

Депутатите обсъдиха глобалния пазар за храни

Презентация по темата за пазарите на храни направи Максимо Тореро, главният икономист на Организацията по прехрана и земеделие към ООН

В присъствието на украински народни представители членовете на Аграрната комисия в Европарламента обсъдиха положението на световните пазари на храни. В началото на заседанието председателят на комисията Норберт Линс изрази съпричастността на евродепутатите с Украйна и обеща Европейският съюз да помогне на аграрния сектор в страната.
 
Презентация по темата за пазарите на храни направи Максимо Тореро, главният икономист на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Той обобщи въздействието на войната в Украйна върху световното продоволствие и посочи, че през 2021 година 193 милиона души от 53 държави са били в кризисна ситуация относно своята прехрана. С началото на войната в Украйна възникват три риска, смятат от ФАО. Те засягат селското стопанство и храните, макроикономическите и хуманитарните ефекти. Затова Организацията предлага цените на основните храни в бедните държави да не се вдигат, а почвите да се ползват по-интензивно, за да се намали зависимостта от руските доставки на торове.
"В заключение искам да подчертая, че несигурността за следващата стопанска година остава голяма. Затова трябва да подкрепим Украйна при производството на селскостопанска продукция, длъжни сме и да помогнем на бедните държави и да се справим с покачването на цените."     …………..
В отговор на презентацията на Тореро народният представител от Украйна Юлия Овчиникова каза:
 "За нас селското стопанство е много важно, но то винаги трябва да се гледа в комбинация с опазването на околната среда. Затова трябва да търсим системни решения за продоволствената сигурност по света, така че тези мерки трябва да бъдат обсъдени в глобален мащаб. След като спечелим тази война, ние ще се нуждаем от иновации и технологични решения, които да ни помогнат да възстановим нашето земеделие. Затова се надяваме да създадем голяма мрежа от компании и доставчици, които да ни окажат подкрепа."    
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.