1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите спорят дали насилието над животни е престъпление

Депутатите спорят дали насилието над животни е престъпление

Само в три страни не е инкриминирана жестокостта върху животни - освен България, това са Албания и Босна и Херцеговина

Депутати и представители на институции и неправителствени организации обсъдиха идеята за инкриминиране на проявите на насилието върху животни, съобщи БТА.

По инициатива на парламентарните комисии по правни въпроси, по земеделието и горите, по здравеопазването и по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите се състоя обществено обсъждане в Народното събрани относно необходимите законодателни промени срещу насилието върху животни и отговорността на собствениците на животни, които нападат хора.

Депутатът от левицата Мая Манолова посочи, че Коалиция за България е внесла промени в Наказателния кодекс, които предвиждат криминализиране на насилието върху животни и на боевете с животни. Трябват санкции и за насилниците на животни, и за собствениците на агресивни  животни, които ги оставят без контрол да нападат хора, смята тя. Мая Манолова отбеляза, че само в три страни не е инкриминирана жестокостта върху животни - освен България, това са Албания и Босна и Херцеговина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.