1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес на територията на страната са проверени 35 птицевъдни обекта и 1974 частни дворове, както и 8 пазара за птици

Днес на територията на страната са проверени 35 птицевъдни обекта и 1974 частни дворове, както и 8 пазара за птици

Дадени са 20 предписания за извършване на ветеринарни мероприятия и са съставени 25 акта за констатирани нарушения във връзка с неизпълнение на мероприятията

 

По данни на Националната ветеринарномедицинска служба днес на територията на страната са проверени 35 птицевъдни обекта и 1974 частни дворове, както и 8 пазара за птици.

Проведени са 27 заседания на епизоотични комисии и са изпратени 60 проби за изследване в Националния научно-изследователски ветеринарномедицински институт в град София. Дадени са 20 предписания за извършване на ветеринарни мероприятия и са съставени 25 акта за констатирани нарушения във връзка с неизпълнение на мероприятията.

От Регионалната ветеринарномедицинска служба - град Търговище съобщават, че е извършена аутопсия на донесени 3 мъртви кокошки, врани и врабче, но не са наблюдавани изменения, характерни за инфлуенца А по птиците. В района няма регистрирани случаи на повишена смъртност по диви и домашни птици.

Във връзка с регистриран случай на смъртност по кокошки от 22 .02. 2006 г. /сряда/ в квартал Макак, гр. Шумен е установено, че няма нови случаи на смъртност при домашни птици в района.

Ограничен е достъпът на хора и животни до яз. Тича, Шуменска област, където се извършва ежедневен обход на язовира и селищата в трикилометровата зона около него. Проверени са водоемите в общини Нови пазар, Каолиново, Каспичан и поречието на р. Голяма Камчия.

Извършват се ежедневни наблюдения на десет километровата зона около Видин, включително с. Кошава и с.Гомотарци. В Кюстендилска област са извършени наблюдения на 10 водоема и по поречието на р. Струма. Организирано е взаимодействие между РВМС, МВР, РИОКОЗ, РИОСВ и ГЗ на общинско и областно ниво. Съвместно с НУГ и СЛРБ на територията на цялата страна продължават наблюденията на водоеми за наличие на трупове на птици . 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.