1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 12 ноември стопаните с трайни насаждения отчитат разходите за зимни пръскания

До 12 ноември стопаните с трайни насаждения отчитат разходите за зимни пръскания

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения

До 12 ноември овощарите и градинарите, подали заявления за подпомагане за закупуване на продукти за растителна защита на трайните насаждения, отчитат направените разходи за зимните пръскания пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС. Средствата ще бъдат изплатени до 10 декември тази година.

Припомняме, че в периода на приема, който се състоя от 11 до 29 октомври, 2 603 овощари и градинари подадоха документи за целево подпомагане по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Финансовата подкрепа се предоставя за закупуване на растително-защитни продукти, използвани през есента – в периода на масов листопад и гниене на листата. Общо заявената площ от стопаните е в размер на 17 295 хектара. Най-много са кандидатите от област Сливен – 567 на брой. От област Пловдив заявления са подали 310 стопани. Също толкова (310) са и овощарите в област Силистра, които искат подпомагане по схемата.

Субсидират се направените разходи за продукти за растителна защита, извършени след подаване на писмено заявление до областните дирекции на Фонда – преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.

Субсидии се изплащат само за продукти за растителна защита, утвърдени в Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период. Те трябва да са закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е търговците да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 6 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. Те покриваха направените от стопаните разходи за растителнозащитни дейности по трайните насаждения в периода след преминаване на студовете – до набъбване на плодните пъпки. Тогава 3 479 производители, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини, получиха 4,7 млн. лв. (4 712 535 лв.).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.