1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договори за над 1,4 млн. лв. подписаха в ДФ "Земеделие"

Договори за над 1,4 млн. лв. подписаха в ДФ "Земеделие"

Проектите са по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя"

 

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Доц. д-р инж. Димитър Тадаръков подписа първите 14 договора, които ще се финансират със средства от Европейския фонд за гарантиране , съгласно правила на Общата селскостопанска политика /ОСП/, в присъствието на бенефициенти и журналисти. Проектите са на стойност 1 451 190 лв. и са по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", за трите дейности "Изграждане на огради за защита от диви животни", "Изграждане на противоерозионни съоръжение" и "Реконструкция на съществуващи тераси". Мярката е част от схемите за подпомагане по линия на пазарната подкрепа, които прилага Разплащателната агенция. Режимът на преструктуриране и конверсия на лозята има за цел производството на винено грозде адекватно да отговаря на механизмите на търсенето.

Както обеща изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. Димитър Тадаръков, първите проекти, финансирани от Европейските фондове, ще бъдат одобрени този месец. Бенефициенти ще получат средствата след изпълнение на проектите най-късно да края на октомври тази година.

След подписването на договорите и изпълнението на инвестициите бенефициентите ще получат отпусканата от ЕС безвъзмездна финансова помощ най-късно до 15 октомври тази година. Поради факта, че страната ни се присъедини към общността на 01.01.2007 г. както и че Планът за преструктуриране бе одобрен от ЕК на 01.06.2007г., а винарската година в Общността е фиксирана от 01.08 на предходната година до 31.07 на следващата година, България имаше изключително ограничено време за прилагане на мерките по пазарните механизми за винарската 2006/2007 г. За да подпомогне производителите на винено грозде и да успее да приложи мярката за тази година, ДФ "Земеделие" поиска промяна на условията и сроковете за подпомагане. Така за стопанската 2006/2007 г. бе взето решение да се подпомогнат само дейностите по "Изграждане на огради за защита от диви животни", "Изграждане на противоерозионни съоръжения" и "Реконструкция на съществуващи тераси". Решението за подпомагане само на тези дейности бе взето поради естеството им и минималното време, за което биха били осъществени. Благодарение на положените усилия от страна на експертите от сектор "Вино" на Разплащателната агенция в тази насока прилагането на Мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" вече е факт, подчерта доц. Тадаръков.

По изискване на Регламента, който определя начините за получаване на подпомагането, кандидатите получават до 50% от извършената инвестиция. Общата сума на инвестиции на договорените 14 проекта е 1 451 190 лв., а сумата, която ще бъде покрита от Европейския бюджет е 370 991,38 евро. Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, в качеството си на Компетентен орган на Разплащателната агенция, утвърди пределни цени за дейностите по мярката.

Доц. Тадаръков изтъкна, че за следващата стопанска година 2007/2008 България е заявила бюджет от 22 млн. евро. Той обясни, че всеки момент очакваме одобрението на този бюджет, за да се отвори нов прием на документи по прилагането на тази мярка. От тази помощ могат да се възползват всички регистрирани лозарски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.