1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доц. Димитър Тадаръков е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Доц. Димитър Тадаръков е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

 

На проведено вчера редовно заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие" реши да бъдат предоставени 709 389 лв. за обезпечаване нуждите на генофонда в растениевъдството. Финансовата линия, която тръгва от 15 юни, е включена в списъка с държавни помощи, предоставен в Европейската комисия. Доц. Д-р Димитър Тадаръков е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", реши още УС на Фонда.

Кандидатурата на доц. д-р Тадаръков бе внесена за гласуване на заседанието от министъра на земеделието и горите и председател на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" Нихат Кабил на основание чл.9, т.4 от Устройствения правилник на фонда след съгласуването й от министър-председателя Сергей Станишев. Министър Кабил връчи на премиера Сергей Станишев за съгласуване кандидатурата за изпълнителен директор на ДФ"Земеделие" на 17 май 2007 г.

Доц. д-р Димитър Тадаръков е ръководител катедра "Икономика на туризма" в УНСС. Член е на Управителния съвет на Насърчителна банка. През 1974 г. завършва Технически Университет – София със специалност "Машинно инженерство", а през 1982 г. - специализация в УНСС "Международни икономически отношения". През 1988 г. му е присъдена научна степен "доктор на икономическите науки". От 1991 г. е генерален директор на "Булгарлизинг" АД, президент е на "Булгарлизинг холдинг", както и председател на Българската лизингова асоциация.

Пред УС на ДФЗ доц. Тадаръков заяви, че в първите си 100 дни като изпълнителен директор на Фонда ще въведе гъвкаво работно време, включително и в почивните дни, за да бъдат наваксани забавянията по програма САПАРД и дейността на Разплащателната агенция. Той заяви, че приоритет в работата му ще бъде и въвеждането на пълната прозрачност в работата на Фонда с акредитираните му функции, както и връщането на доверието на обществото, аграрния бизнес, банковите среди и европейските ни партньори в способността на ДФ "Земеделие" да бъде гарант за коректното оползотворяване на националните и европейските средства за развитие на българското земеделие и хранително – вкусовата промишленост.

На заседанието беше определен и заместник-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"- Емил Дърев, с ресор "Развитие на селските райони" . Зам. – изпълнителният директор Мюхеттин Караоглан, който отговаряше за "Развитие на селските райони", поема ресор "Директни плащания на площ". За директните плащания отговаряше зам. – изпълнителният директор Радослав Иванов, който положи клетва като народен представител след изборите за Европейски парламент през май тази година.

Новият зам. – изпълнителен директор Емил Дърев е с магистратура от УНСС – специалност "Икономика и управление на търговията". Има допълнителна квалификация в областта на финансите от Свободния университет в Делауер - САЩ. Той е с над 10-годишен опит в реализацията на проекти за развитие на селското стопанство и в частност – създаване и развитие на системата за складови записи в България.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.