1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ефективни протести на зърнопроизводители

Ефективни протести на зърнопроизводители

Центърът на Велико Търново е блокиран

 

"Кой има интерес да убие българското земеделие"; "Европа, спасете българското дете", "Бог далеко, цар безмълвен" и други подобни лозунги може да се прочетат на плакатите, носени от протестиращи земеделски производители от Великотърновска област. Те в момента са пред сградата на общината на старопретолната ни столица. Преди колоната да се придвижи към центъра на града, стотици листовки бяха разпръснати от хеликоптер. На тях пишеше: "Подкрепете българското земеделие".

Централните улици на Велико Търново са блокирани от комбайни, трактори и друга селскостопанска техника. Те са със запалени светлини. Целият трафик в центъра на древния град е блокиран. Автомобилите се придвижват по обходни пътища.

Земеделските производители настояват за 100% компенсация на засегнатите от сушата площи със зърнени култури. Те категорични, че сумите за директните плащания на единица площ трябва да бъдат преведени от Европейския съюз до септември, както и националните доплащания. Стопаните искат те да бъдат в размер на 10 лв./дка, а не 4 лв./дка. Протестите са по инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.