1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК дава 46,7 млн. евро в помощ на италиански птицевъди засегнати от птичи грип

ЕК дава 46,7 млн. евро в помощ на италиански птицевъди засегнати от птичи грип

Финансирани от земеделския резерв, плащанията трябва да бъдат извършени до 30 септември 2024 година

След положително гласуване от държавите членки, Европейската комисия ще предостави 46,7 милиона евро на Италия, за да помогне за компенсиране на фермерите в райони, засегнати от птичи грип. Финансирани от земеделския резерв, плащанията трябва да бъдат извършени до 30 септември 2024.
 
Между 1 януари и 30 април 2022 година 23 огнища на високопатогенния щам от подтип H5 бяха потвърдени и нотифицирани от Италия. Засегнатите видове са кокошки, кокошки носачки, пуйки, патици и токачки. Италия незабавно и ефективно предприе превантивни и ветеринарни мерки. Установени са предпазни и наблюдателни зони. Това доведе до загуба на производство на яйца за люпене, яйца за консумация и живи животни във фермите, намиращи се в зоните с ограничения за движение, както и загуби поради унищожени яйца и месо.
След официално искане от страна на Рим, Европейската комисия реши да покрие със средства на Съюза половината от разходите, понесени от Италия, за подпомагане на засегнатите фермери. Ще бъдат предоставени общо 46 милиона и 671 000 евро от земеделския резерв. Тази сума е установена на базата на определен размер на обезщетението за животно и яйце.
Само ферми, намиращи се в регулираните зони и засегнати от контролните мерки, причинени от 23-те огнища, ще имат право да получат това подпомагане. За да се избегне двойното финансиране с публични средства, претърпените загуби не бива да се компенсират от държавна помощ или застраховка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.